RADIO RUBI_Urbikes presenta un ERO després de guanyar el premi al millor disseny de reciclatge

By 5 noviembre, 2013Archivo, Noticias, Prensa

La plantilla de l’empresa rubinenca Urbikes treballarà sense cobrar per fer front als impagaments. La companyia de bicicletes ecològiques ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) només un dies després de rebre el premi al millor disseny de reciclatge de l’Agència Catalana de Residus. Tot i les dificultats per trobar finançament, l’empresa de l’Eduard Sentís manté el seu compromís amb l’ètica aplicada a l’economia i l’organització empresarial.

La bicicleta Urbikes està pensada per tenir una llarga durada i fer-ne un ús compartit. És elèctrica, està feta amb materials fàcilment reciclables i té uns pneumàtics que no es punxen mai. Aquestes són algunes de les qualitats que han fet que la bicicleta Urbike guanyi el premi al millor disseny de reciclatge de l’Agència Catalana de Residus i que s’hagi triat a Dinamarca per ser el model de bicicleta pública d’aquest país. Però aquests reconeixements no han aconseguit augmentar la rendibilitat de l’empresa rubinenca. El retard en el pagament de la concessió danesa sumat a d’altres impagaments ha portat la companyia a presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació. La decisió implica que la plantilla deixa de cobrar la nòmina. Eduard Sentís, fundador d’Urbikes, creu que “Ara és el moment de fer-ho per poder subsistir. Tots hem decidit venir a treballar sense cobrar. L’ERO és una decisió estratègica d’empresa que ens posa en una posició que et permet sortir-te’n”.

Urbikes tenia una plantilla de 12 treballadors el passat Nadal. A hores d’ara, es mantenen en el projecte set empleats que funcionen pràcticament com una cooperativa. Tots es prenen l’ERO com una oportunitat, però saben que el temps els corre en contra i que difícilment podran mantenir l’empresa més enllà de finals d’any si la situació no canvia. Per això es plantegen vies de finançament alternatives: “Els canals per trobar finançament no funcionen perquè necessites avals i si no en tens, no pots tirar endavant. Per això pensem en una iniciativa de micromecenatge, hi ha molta gent que creu en el nostre projecte social”, diu Sentís.

I és que Urbikes vol ser rendible mantenint la seva aposta per al responsabilitat social i els criteris ètics i sostenibles tant en la producció amb en l’organització de l’empresa. Per a Sentís, Urbikes només té sentit si és coherent amb la manera de pensar de les persones que hi treballen. “Anem una mica a contra corrent i això ens està costant. Volem fer les coses a la nostra manera o no val la pena. Diners en podríem haver trobat fabricant a la Xina, però aquest no és el nostre objectiu en absolut”, conclou el rubinenc.

A curt termini, Urbikes treballa per impulsar un clúster d’empreses que podria finançar alguns dels projectes que la companyia té aturats per manca de liquiditat.

L’empresa inicia un ERO per tal de tirar endavant. Tall de la notícia (1/3) 2013_11_05_urbikes_ero_1

EDSE Inicia una campanya de Crowdfunding. Tall de la notícia (2/3) 2013_11_05_urbikes_ero_2

Volen fer les coses d’una altra manera, tenint en compte la vessant social. Tall de la notícia (3/3) 2013_11_05_urbikes_ero_3

 

 

IMG_RADIORUBI_Urbikes EROLlegir notícia original (http://www.radiorubi.fm/index.php/societat/item/2626-urbikes-presenta-un-ero-despres-de-guanyar-el-premi-al-millor-disseny-de-reciclatge)